Bredband

Information om föreningens egen internetanslutning

Information

Föreningen har ett eget nätverk där tanken är att vi tillsammans kan få ett bra pris genom att göra en gemensam upphandling och ansluta vårt gemensamma nätverk till internet via en operatör. Operatör är för närvarande A3.

1000/1000 Mbit/s för 54 kr/månad som obligatoriskt debiteras på hyresavin. Föreningen äger själv nätverket med dess hårdvara inom föreningen varvid de låga priset efter som det delas på alla.

Allmänna villkor för tjänsten finner du här.

Ansökan

Alla i föreningen är från den 1 Juli 2012 påkopplade på föreningens bredband.

Teknik

I varje lägenhet finns en nätverksanslutning. Denna sitter ofta i hallen nära ytterdörren. Du ansluter sedan din dator med en vanlig nätverkskabel som klarar 1000/1000 mbit/s. D.v.s. en kabel av typen rak UTP Cat.5e med RJ-45-kontakter i båda ändar. De flesta butiker som säljer datorer har sådana kablar i olika längder.

Din dator tilldelas en IP-adress automatiskt via DHCP. Adressen är en publik IP-adress och är associerad med din internetanslutning och blir samma varje gång.

E-post

Det ingår inte något e-postkonto i vår lösning. Det är bättre att ha en e-post som inte är beroende av den internetleverantör man för tillfället har och det finns gott om bra tjänster på internet för detta och som är gratis. T.ex. GMail och Hotmail.

För vissa e-posttjänster behöver man ange en egen SMTP-server och du kan då använda smtp.alltele.net.

Support

Om det uppstår problem med internettjänsten så kontakta i första hand A3:s kundservice på: 0770-250 550

IP-telefoni

Kontakta A3 om Du vill komplettera föreningens bredband med IP-telefoni. Du kan hitta en blankett för ansökan om IP-telefoni här.