Airbnb – nej

Styrelsen har under den senaste tiden fått frågor från medlemmarna kring andrahandsuthyrningar men också uthyrningar av diverse karaktär via förmedlingstjänsten Airbnb. Vi i styrelsen har särskilt fördjupat oss i den senare frågan, uthyrning via Airbnb med hjälp av Riksbyggens jurister samt funnit stöd från Hyresnämnden i vårt ställningstagande. Styrelsen i Brf Göteborgshus 14 eftersträvar att ha permanentboende medlemmar i föreningen och värnar om föreningens trygghet och långsiktighet. Det finns tydliga rutiner och bestämmelser när det gäller andrahandsuthyrningar som sedvanligt administreras och förvaltas via Riksbyggen på ett tillfredställande sätt. 

 Vi anser dock att hyra ut lägenheter i föreningen i sin helhet eller delar av den via Airbnb är ej förenligt med vår eftersträvan när det gäller trygghet/långsiktighet och i synnerhet utanför vår kontroll. Många upplever en osäkerhet när främmande människor rör sig i byggnaden, lånar nycklar, störningsmoment pga. frekvent aktivitet och tar del av gemensamma utrymmen. Vissa föreningar har även upplevt merkostnader när det gäller misskötsel av sophantering, slitage och ett ökat behov av trappstädning. 

 Med anledning av ovan så har styrelsen beslutat att all uthyrning utanför våra normala rutiner såsom externa sajter som Airbnb med flera räknas som otillåten andrahandsuthyrning. Vi kommer from 1april 2016 aktivt kontrollera uthyrningar via externa sajter och vidta nödvändiga åtgärder.

(PUBLICERAT 31/3-16)